असम, अरुणाचल प्रदेश, आंध्र प्रदेश, बिहार, चंडीगढ़, छत्तीसगढ़, दिल्ली, गोवा, गुजरात, हिमाचल प्रदेश, हरयाणा, जम्मू और कश्मीरझारखण्ड, कर्नाटक, केरल, मध्य प्रदेश, महाराष्ट्र, मणिपुर, मेघालय, मिजोरम, नागालैंड, ओडिशा, पंजाब, राजस्थान, सिक्किम, त्रिपुरा, तेलंगाना, उत्तर प्रदेश, उत्तराखंड, उत्तराँचल, वेस्ट बंगाल

करें अपने आने वाले एग्जाम की तैयारी फिर चाहे वो सरकारी नौकरी का एग्जाम हो प्राइवेट का।

To prepare for your upcoming exam at all overindia.in website

ऑल ओवर इंडिया वेबसाइट से आप लोग अपने एग्जाम की तैयारी के लिए बहुत सारे प्रश्नों के उत्तर पढ़ सकते हैं। मार्च महीने के बाद प्लस टू कर चुके बच्चे और ग्रेजुएशन कर चुके बच्चे अक्सर सरकारी नौकरी के लिए एग्जाम देते हैं। लेकिन पुस्तकें पढ़ने के अलावा अगर आप इंटरनेट से भी कुछ पढ़ना चाहते हैं। तो आप यहां से अपने आने वाले एग्जाम की तैयारी कर सकते हैं। यहां पर असिस्टेंट और क्लेरिकल एग्जाम के लिए जिस तरह के प्रश्न पूछे जाते हैं। उन प्रश्नों के उत्तर आप यहां से पढ़ सकते हैं और अपने एग्जाम की तैयारी अच्छी तरह से कर सकते हैं। अगर आपके अच्छे नंबर आएंगे तभी आप पर्सनल इंटरव्यू के लिए सिलेक्ट हो पाएंगे और इसके लिए आपको अपनी तरफ से हर प्रकार के प्रश्नों के उत्तर देने की क्षमता होनी चाहिए। यहां पर कंप्यूटर से रिलेटेड और साइंस से संबंधित तथा जरनल नॉलेज से संबंधित प्रश्नों के उत्तर बताए गए हैं। जिन्हें आप पढ़ सकते हैं। और अपने एग्जाम की तयारी कर सकते हैं।

the exam is it the government's job to private at alloverindia.in website

1. Who has written the famous Book (Noval)-‘The Blue Umbrella’?
A) Arundhati Roy B) Rohinton Mistry
C) Ruskin Bond D) V.S. Naipaul
Answer: (C)
2. Sh. Jagat Praskash Nadda, the Union Cabinet Minister is associated with the Ministry of
A) Law and Jusitce B) Civil Aviation
C) Communication and information Technology D) Health & family Welfare
Answer: (D)
3………….is the National Flower of India.
A) Rose B) Sun Flower
C) Marigold D) Lotus
Answer: (D)
4. Select the odd One out:
A) French B) Hindi
C) Language D) English
Answer: (C)
5. Select the odd one out:
A) Earth B) Uranus
C) Sun D) Mercury
Answer: (C)
6. Which of the following amounts 5% more than 600?
A) 615 B) 625 C) 630 D) 627.50
Answer: (C)
7. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of given word:
INTERNATIONAL
A) INTERNAL B) RETINA C) LANTERN D) INSTERST
Answer: (D)
8. Colors: Green: Spices:…………
A) Pulses B) Cinnamon C) Onion D) Honey
Answer: (D)
9. Choose the correct Roman Numeral for ‘50’:
A) LX B) XXV C) XL D) L
Answer: (D)
10. Find the odd One pair:
A) Army-General B) College-Principal
C) Bus-Driver D) Team-Captain
Answer: (A)

11. Complete the Series:
30, 24, 19, 15,…….
A) 10 B) 11 C) 12 D) 13
Answer: (C)
12. Complete the alphabetical series:
ZXVTRP….
A) L B) M C) N D) O
Answer: (D)
13. If in certain language, ‘DEAF’ is coded as 4516, then how will ‘HIDE’ be written?
A) 7914 B) 6948 C) 7954 D) 8945
Answer: (D)
14. Which of the following is not an allotropic form of Carbon?
A) Diamond B) Graphite C) Fullerenes D) Fluorine
Answer: (D)
15. The physical and chemical properties of elements are periodic function of their
A) Automatic number B) Atomic weight
C) Mass number D) None of these
Answer: (A)
16. The process of digestion of food does not take place in:
A) Stomach B) Small intestine
C) Buccal cavity D) Oesophagus
Answer: (D)
17. Bile is secreted by
A) Gastric glands B) Pancreas
C) Liver D) kidney
Answer: (C)
18. Lodine is necessary for the synthesis of which harmone
A) Thyroxine B) Oxytocin C) Auxin D) Insulin
Answer: (A)
19. A virtual image larger than the object is formed by
A) Plane mirror B) Convex mirror
C) Parabolic mirror D) Concave mirror
Answer: (A)
20. A positively charged particle emitted from a nucleus and projected towards west is deflected towards north by a magnetic field. The direction of the magnetic field is:
A) Towards south B) Towards east
C) Upwards D) Downwards
Answer: (C)
21. Dynamo converts
A) Mechanical energy into electrical energy
B) Electric energy into mechanical energy
C) Chemical energy into electric energy
D) None of these
Answer: (A)
22. Whose signature appears on a ten rupee currency note?
A) Minister of finance
B) Secretary Minister of finance
C) Governor RBI
D) Secretary finance commission
Answer: (C)
23. According to census 2011 ——— state is having the maximum population.
A) Bihar B) Maharashtra
C) Uttar Pradesh D) Madhya Pradesh
Answer: (C)
24. VAT is imposed
A) Directly on consumers
B) On final stage of production
C) On first stage of production
D) On all stages between production and final stage
Answer: (D)
25. Temporarily infection can be checked by:
A) Decrease in money supply
B) Increase in wages
C) Decrease in Tax
D) Reduction in Tax
Answer: (A)
26. The headquarters of RBI are located in
A) Delhi B) Kanpur C) Mumbai D) Kolkata
Answer: (C)
27. The famous “Kamakhya” temple is located in
A) Rajasthan B) Gujarat C) Assam D) Orissa
Answer: (C)
28. The famous folk painting “Bani Thani” are associated with
A) Kishangarh B) Madhubani C) Kangra D) Mysore
Answer: (A)
29. The name “Ashwini Ponnappa” is associated with
A) Cricket B) Football C) Lawn tennis D) Badminton
Answer: (D)
30. The national sport of USA is
A) Soccer B) Baseball C) Basketball D) Lawn tennis
Answer: (B)



31. Which of the following Trophies is not associated with Cricket?
A) Ranji Trophies B) Irani Trophies
C) Devdhar Trophies D) Dhanchand Trophies
Answer: (B)
32. ——–Was the first Indian to receive Bharat Ratna
A) Doctor Radhakrishnan B) Rabindranath Tagore
C) C.V Raman D) Pandit Govind Ballabh Pant
Answer: (B)
33. Which of the following products is not associated with brand name Nestle India Limited?
A) Everyday diary whitener B) Maggi noodles
C) KitKat chocolate D) Oreo biscuit
Answer: (D)
34. The famous historical building “Anand Bhawan” associated with Nehru family is located at:
A) Srinagar B) Mumbai C) Ahmedabad D) Allahabad
Answer: (D)
35. ——Is not the member of Asian
A) Indonesia B) Thailand C) Malaysia D) Bharat
Answer: (D)
36. Who among the following abolished the sati pratha
A) Lord Dalhousie B) Lord Minto
C) Lord William bentinck D) Lord Ripon
Answer: (A)
37. The members of “Rajya Sabha” are elected for the terms of:
A) 3 years B) 5 years C) 4 years D) 6 years
Answer: (B)
38. ——–Planet is known as morning and evening star
A) Mercury B) Venus C) Saturn D) Mars
Answer: (B)
39. ———Is the largest ocean of the world.
A) Pacific Ocean B) Atlantic Ocean
C) Indian ocean D) Arctic Ocean
Answer: (A)
40. Marvel is an
A) Igneous rock B) Sedimentary rock
C) Metamorphic rock D) Volcanic rock
Answer: (C)

Buy Online Books


41. ———River is known as the sorrow of Bengal
A) Kosi B) Damoder C) Hogli D)Ganga
Answer: (B)
42. Which of the following is a “Rabi Crop?”
A) Maize B) Rice C) Cotton D) Wheat
Answer: (D)
43. “Bandhavgarh National Park” is in
A) Uttar Pradesh B) Madhya Pradesh
C) Andhra Pradesh D) Maharashtra
Answer: (B)
44. Which of the following lake is in Rajasthan?
A) Chilka B) Wular
C) Pulicat D) Sambhar
Answer: (D)
45. ——Is the smallest state of India
A) Sikkim B) Goa C) Tripura D) Manipur
Answer: (B)
46. “Amsterdam” is the capital of
A) Switzerland B) Netherland C) Finland D) Ireland
Answer: (B)
47. Which of the following states is not associated with Aravali mountain range?
A) Rajasthan B) Gujarat C) Haryana D) West Bengal
Answer: (D)
48. Which of the following Indus Valley Civilization site is located in Rajasthan?
A) Mohenjodaro B) Harappa C) Lothal D) Kalibangan
Answer: (D)
49. During Vedic period, the original inhabitants of India were called
A) SindhuPutras B) Jan C) Dasyus D) Aryans
Answer: (D)
50. The Battle of Buxar was fought in the year
A) 1556 B) 1761 C) 1757 D) 1764
Answer: (D)

Buy Online Best Books


51. Bal Gangadhar Tilak was associated with ———-Newspaper
A) The Times of India B) Naya Daur
C) Kesari D) The pioneer
Answer: (C)
52. Who was known as “Tiger of Mysore?”
A) Haider Ali B) Tipu Sultan
C) Muhammad Bin Tughlaq D) Mir Jafar
Answer: (C)
53. Champaran Satyagraha was associated with the cultivation of
A) Cotton B) Rubber C) Indigo D) Spices
Answer: (C)
54. ———Represented India at the world parliament of religious held at Chicago in 1893
A) Swami Dayananda Saraswati B) Swami Vivekananda
C) Ramkrishna paramhansa D) Mahatma Gandhi
Answer: (B)
55. The Home Rule was founded by
A) Tilak and Gandhiji B) Tilak and Lala Lajpat Rai
C) Bipin Chandra Pal and Tilak D) Annie Besant and Tilak
Answer: (D)
56. Buddhist literature was clarify written in ———- language
A) Pali B) Prakrit C) Sanskrit D) Brahmi
Answer: (A)
57. Who got built the stupa of Sanchi
A) Ashoka B) Kanishka C) Samudragupta D) Bindusar
Answer: (A)
58. Who started a new religious order Din-i iIlahi
A) Akbar B) Aurangzeb C) ShahJahan D) Jahangir
Answer: (A)
59. The historic monument Statue of Liberty is in
A) France B) Italy C) USA D) USSR
Answer: (C)

Alloverindia.in Indian Based Digital Marketing Trustworthy Information Platform and Online Blogger Community Since 2013. Digital India A Program To Transform India Digitally Empower Society. Our Mission To Digitize Everything In India Through Alloverindia.in Web Portal. Every Indian State District Wise Distributor Try To Collect Needful Data For Internet Search. Anybody direct to Contact Us By Email: alloverindia2013@gmail.com Also Call At 98162-58406, We Provide Help For You.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Vimeo Skype 

Our Score
Our Reader Score
[Total: 1 Average: 5]

All Over India Website Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.